Hari ni cuaca agak sejuk sebab mendung dan nak hujan. Sarapan sangat enak. One thing yg best mengenai resort ini ialah walaupun kemudahan tak seberapa compare dengan hotel 3 bintang yang lain tetapi mereka bersungguh-sungguh menunjukkan komitmen dengan cara masakan yang enak, cepat bertindak bila diminta membantu dan sebagainya. Ia sangat mengagumkan Sherrina kerana perkara […]

Read More »

Cuaca terang. Disini matahari terbit lebih awal. Terpisat-pisat gak mata apabila sinar mentari masuk dari celah langsir. Bila dilihat pada jam, baru pukul 6 pagi. Kelas dibahagikan kepada 5. Kelas ICT dijalankan di bangunan utama iaitu di Cruise manakala kelas Access dicampak jauh ke gelanggang badminton di blok hujung. Kesian gak trainer2 Access terpaksa menapak […]

Read More »

My second visit to Kuching in less than 6 months time. I didn’t capture much photo this time because there are not much changes in just few months (kecuali patung2 kucing yg berbogel kerana tiada perayaan untuk membolehkan kucing2 itu dipakaikan dengan pakaian yang cantik-cantik) Bertolak ke Kuching pada hari Ahad pagi. Damn bertolak lambat […]

Read More »

Pejam celik pejam celik dah masuk hari keempat, hari terakhir. Hari ni cuma bagi peserta ujian untuk melihat kecekapan dan pemahaman mereka. Alhamdulillah, 80% memang dah boleh buat dan selebihnya cuma perlukan lebih banyak latihan untuk pemahaman. Majlis penutup dijalankan di dewan besar. Setelah ucapan oleh wakil kementerian, wakil peserta dan wakil tenaga pengajar…..sesi penyampaian […]

Read More »

Masuk hari ketiga. Hari yang agak sengsara. Bilik seminar asik blackout di sebelah petang. Mujur sebelah pagi tiada masalah sangat kerana sebelah pagi tu kami cover topik yang penting iaitu Relationship, Query dan Import/Export. Disebelah petang topik Report yang agak sama dengan Form. Masing-masing pun dah naik hangin dengan management hotel kerana masalah bekalan elektrik […]

Read More »

Training di JB melengkapkan pusingan kami mengelilingi Malaysia. Tidak melawat ke semua negeri tetapi kami menjejakkan kaki ke semua zon. Kali ini Zon Selatan menerima kunjungan kami. Tugasan kali ini ialah memberikan training bagi subjek database menggunakan Microsoft Access kepada kakitangan sekolah dari kawasan Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Sherrina, Is dan Faizal bertolak menaiki […]

Read More »

Tamat sudah hari kursus. Sebelum tamat, peserta diberikan tugasan terakhir untuk menguji kefahaman mereka. Alhamdulillah semua dapat melakukannya dengan baik. Terima kasih juga kepada 4 sekawan yang sudi menghadiahkan replika kapal sebagai cenderamata. Kali ni kursus tamat agak cepat kerana masing-masing nak bergegas mengejar bas pulang ke destinasi masing-masing. Kami bertolak ke Lumut pada jam […]

Read More »

Sekejap aje dah masuk hari ketiga. Hari terakhir kelas sebelum sesi kerja kumpulan pada keesokan harinya. Hari ni student didedahkan kepada Microsoft PowerPoint, subjek yang paling menyeronokkan. Mereka juga diberi tugasan berkumpulan dan perlu present pada sebelah malamnya. Tengahari Jumaat break agak panjang maka ambil kesempatan menaiki teksi ke kilang memproses makanan berasaskan haiwan laut […]

Read More »