ActivemindKids Camp: Earth Energy

Penat training tak sudah lagi, kami telah sibuk membuat persiapan untuk kem. Kalau difikirkan penat, memang tak menjadi. Tapi bila difikirkan keseronokkan dan kepuasan hati, penat pun hilang. Kami dijemput oleh The Little Khalifah Shop untuk menganjurkan bengkel Sains bertajuk ‘Earth Energy’ di premis mereka di Taman Permata.

Pendaftaran bermula seawal jam 9.30 pagi. Tetapi sudah ada yang datang sejak jam 9 pagi. Berkobar-kobar.

Program bermula pada jam 10 pagi. Gambar diatas adalah group paling senior, berumur 10-11 tahun. Dan yang paling bising….hmphh…

Selepas menerangkan mengenai konsep Earth Energy dan memahamkan konsep gunung berapi, pelajar diberikan peralatan untuk menghasilkan gunung berapi sendiri. Masing-masing bersemangat untuk menghasilkan gunung berapi yang terbaik.


Bukan senang nak menjaga 27 orang yang dok jumping up and down


Volcanoes yang menunggu untuk dikeringkan


Lepas menghasilkan volcano dan eksperimen ombak, peserta menikmati makan tengahari dan solat Zohor berjemaah dipimpin oleh Brother Syed Omar


Lepas lunch dan solat, masing-masing dah tak sabar-sabar nak test samada volcano boleh meletup atau tak. Cikgu Iskandar membuat sesi demonstrasi.


Bila bagi je greenlight, masing-masing tak sabar nak mencuba menggunakan volcano yang dihasilkan sendiri. Hazman cuba memasukkan soda bikarbonat ke dalam lohong gunung berapi.


Walaupun first time jumpa, kamceng macam kawan lama


Brother Syed sedang bercerita mengenai kisah zaman Rasul yang berkait rapat dengan salah satu earth energy.


Peserta lelaki


Peserta perempuan

Program berakhir jam 5 petang. Kaki dan tangan, lenguh toksah cerita. Balik terus pengsan. Tapi puas hati dan seronok kerana ia berjalan dengan jayanya. Malah menurut sms daripada Puan Roslina, owner Little Khalifah Shop tu, ada parent yg sms bagitau anak mereka balik umah sambung eksperimen tu balik. Habis le cuka ngan soda bikarbonat mak di dapur tu…..hihihi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *