Blue Ocean Strategy vs Red Ocean

Have you heard of Blue Ocean Strategy? Here’s the excerpt of the book:

“Don’t Compete with Rivals—Make Them Irrelevant”

Companies have long engaged in head-to-head competition in search of sustained, profitable growth. They have fought for competitive advantage, battled over market share, and struggled for differentiation.

Yet in today’s overcrowded industries, competing head-on results in nothing but a bloody “red ocean” of rivals fighting over a shrinking profit pool. In a book that challenges everything you thought you knew about the requirements for strategic success, W. Chan Kim and Renée Mauborgne contend that while most companies compete within such red oceans, this strategy is increasingly unlikely to create profitable growth in the future.

Several examples that I posted in BicaraJutawan.com:

Contoh:

1. Perniagaan warung kopi
red ocean strategy: bukak warung di tepi jalan jual kopi satu gelas RM 1, untung 30sen – 50 sen.

blue ocean strategy: bukak cafe kopi di tempat2 tumpuan, taruk jenama mcm Starbuck/Coffee Bean, taruk wireless internet, air cond, kopi sedap2 letak rega RM10 segelas pun orang berpusu-pusu.

Ok. Mcm saya katakan tadi, konsep laut biru adalah untuk membolehkan kita sebagai usahawan lari drpd perniagaan laut merah. Laut merah ialah konsep yang banyak digunakan sekarang, merata-rata yg kita lihat disekeliling kita. Dalam erti kata lain, ordinary business method.

laut biru pula cuba membawa kita supaya buat business beyond ordinary. Lain dari lain, lebih dari lain. Mungkin nampak gila tapi akhirnya berjaya. Antara contoh2 yg saya ingat:

Contoh lain:

TV1, TV2, TV3 dan lain2 adalah stesen tv percuma. Seluruh rakyat Malaysia berpeluang menikmati stesen tv percuma. Dtg pula perniagaan drpd laut biru membawa fenomena ‘nak tgk tv kene bayar’. Mula2 nampak pelik, yg lain free dia kene bayar tapi kini berapa ramai yg melanggannya? Kenapa mereka sanggup bayar sedangkan yg free ada? Sebab yg berbayar ada non-stop channel kartun, ada non-stop bola dan live telecast, ada non-stop filem2 dan mcm2 lagi yg non-stop yg tv percuma takleh nak offer. Anda tentu tau tv apa itu. Apakah tindakan pelik mereka mengenakan bayaran sedangkan percuma pun ada membuahkan hasil? Jawapannya ia dan menjadi trend pula sekarang cool

MAS ialah sebuah syarikat penerbangan. Tambangnya anda sedia maklum. Standard rega kapal terbang lah, ratus2. Tiba2 muncul sykt dr mana ntah offer tambang serendah RM10, RM4.99 dll…jauh lebih rendah drpd sykt penerbangan yg dah lama bertapak. Apa kata org ramai? Gila…..confirm lingkup tak lama lagi. Naik bas pun berbelas ringgit, kapal terbang RM4.99? Gila. Dan kini gila itu menjadi nyata, orang ramai bertukar kpd penerbangan mereka, mereka mampu membesarkan perniagaan dan membeli beberapa buah kapal terbang sendiri. Kini syarikat yg dari ntah mana ntah tu menggugat kedudukan sykt penerbangan kebanggaan negara yg selama ini gah dimata dunia.

Contoh2 diatas adalah yang saya petik daripada ceramah motivasi yg disampaikan oleh seorang speaker (sapa lupa lah namanya, nnt saya check jadual) yang cukup bagus dan dinamik. Ahad ni ada seminar sehari bersama beliau, akan saya share disini apa yg dapat saya pelajari drpd pengajaran beliau. Sementara itu, fikirkan apakah tektik blue ocean yg boleh anda cipta atau hasilkan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *