Pelanggan vs Sensitiviti Agama

Sherrina menerima cerita ini daripada email. Mula2 tu sherrina ingat ianya hoax tetapi bila bertanya kepada rakan yg bekerja di Carrefour Wangsa Maju, mereka membenarkannya. Ia benar berlaku dan pekerja itu dipecat on the spot.

Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia…

Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari lepas. Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai ‘cashier’ di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam. pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah. Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.

Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi. Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah…Tapi malangnya, Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat.

Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas di hina oleh lake Cina tadi.

Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk di saman oleh Cina tersebut. Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu di saman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.

Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam.

Pada anda, berhati2 la..kerana saya percaya, tshirt yang di pakai oleh Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan maruah Islam. Sebarkan kepada saudara2 Islam kita.

Setelah bertanya kepada kawan2 yg kerja Carrefour Wangsa Maju, kejadian ini memang benar berlaku. Sungguhpun pekerja lain tidak berpuas hati tetapi mereka tidak mampu berbuat apa. Apa agaknya tindakan yang diambil kepada pemuda yang menghina agama kita itu? Pekerja yang bersalah telah menerima hukuman, pemuda itu? Takkan lepas begitu sahaja. Semoga Allah memberi ganjaran kepada pemuda itu yang berani mempertahankan agama sekalipun akhirnya kehilangan kerja 🙁

Updated: Harakahdaily melaporkan ianya hanya dakwaan tanpa asas. Samada kisah ini benar tetapi disenyapkan ataupun rekaan, hanya Allah yang mengetahui. Dalam dunia serba moden ini manusia sanggup buat apa saja untuk menjaga periuk nasi mereka. Anggaplah kisah di atas sebagai iktibar bahawa jika sekalipun ianya tidak berlaku, tidak mustahil ia boleh berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.